Je wilt gezonder leven, maar waar begin je en – nog belangrijker – hoe houd je het vol?
Even een snelle hap halen, lekker borrelen en zeg nu zelf, zo’n ijsje hoort toch gewoon bij je vakantie?! Heel logisch allemaal, maar eenmaal thuis is het afgelopen met de (eet)pret. De kinderen gaan weer naar school, er zijn weer allerlei verplichtingen, je mag weer aan het werk en eigenlijk wil je ook meteen wat meer bewegen en gezondere maaltijden op tafel zetten. “We
rollen van dat ontspannen vakantieleventje weer terug in onze routine en willen het liefst alles tegelijkertijd aanpassen.
Houd een overgangsperiode aan
“Van avonden snacken, barbecueën of een pizza scoren naar zelf weer koken is een flinke overgang, maar je hoeft dus echt niet meteen strak in het ritme. Maak een haalbaar plan. Drink wat meer water in plaats van frisdrank bijvoorbeeld. Leuk om te doen: om de vakantiepret nog even vast te houden, kun je in je weekmenu een gerecht stoppen waarvan je tijdens de vakantie zo hebt genoten.”
Zorg dat je alles in huis hebt
“Het is wel slim om als je thuiskomt gelijk wat boodschappen te halen. Dan kun je de volgende dag fris starten met een lekker ontbijt en een goede lunch. Weer eten zoals je voor de vakantie deed, helpt je om makkelijker in je ritme te komen. En misschien kun je zelfs wel een extra stap zetten ten opzichte van vóór de vakantie.”
Maak een boodschappenlijstje
“Wil je niet in de verleiding komen om te veel minder gezonde dingen in huis te halen? Maak lijstjes en doe maximaal twee keer per week boodschappen. Het vereist wat planning, maar het scheelt echt. Als je alleen koopt wat je nodig hebt, scheelt het ook nog eens in de portemonnee. Ook gezond en betaalbaar: let op aanbiedingen van groenten en fruit en koop in de aanbieding ook meteen wat extra’s van houdbare producten die je veel gebruikt.”
Begin met een voornemen
“Je kunt jezelf stimuleren met goede voornemens. En dan bedoel ik zeker niet van die grote voornemens die je toch niet gaat volhouden, maar kleine intenties die niet veel verandering nodig hebben. Begin bijvoorbeeld met elke dag meer water drinken. Als dat goed gaat, kun je wellicht meer fruit of groenten aan je dagelijkse maaltijden toevoegen of meer gaan bewegen. Kies vooral iets wat bij jou past.”
Maak er tijd voor vrij
“Een gebrek aan tijd zorgt er al snel voor dat we minder goed eten. Sta iets eerder op, zodat je rustig kunt ontbijten in plaats van gehaast weg te gaan. Zorg dat je op drukke dagen vast een makkelijk te maken gezonde maaltijd hebt en dat je op andere dagen wat meer tijd neemt om te koken.
Doe het samen
“Bedenk en doe met je partner, gezin of een vriend(in) een gezonde Challenge. Samen ben je gemotiveerder!
Schrijf je in voor mijn 10 weken Challenge.
bron: Telegraaf