You are currently viewing Moet je direct na het trainen een eiwit shake drinken?

Moet je direct na het trainen een eiwit shake drinken?

De shake na het trainen is bij de meeste sporters een gewoonte geworden en niet zonder reden. Na het trainen willen we z.s.m. herstellen en onze spieren de nodige bouwstoffen geven, toch?

Zonder shake geen bouwstoffen? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat al een kleine hoev

eelheid eiwit ervoor zorgt dat je lichaam wordt voorzien van een urenlange afgifte van aminozuren (de bouwstenen van eiwit).
Daarnaast zorgt een standaard maaltijd (incl. vet) ervoor dat de afgifte van voedingsstoffen verder vertraagd wordt. Zo heb je vaak een urenlange afgifte van

aminozuren, glucose en vetzuren.

Hoe belangrijk die post-workout meal (shake of maaltijd) is, is dus afhankelijk van de timing van je pre-workout meal.

Deze 2 maaltijden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Voorbeeld:

Je eet om 16 uur een (complete) maaltijd.
Je traint van 17.00 uur – 18.30 uur.
Je gaat naar huis en eet om 19.15 uur weer een maaltijd. Van 16 uur tot 19.15 uur = 3 uur en 15 min tussentijd.

Om 19.15 uur is je insulineniveau nog steeds verhoogd en ook is je lichaam nog bezig met de opname van de voedingsstoffen van de maaltijd die je om 16 uur hebt geconsumeerd.

In dit soort gevallen is een shake drinken dus GEEN noodzaak.

Uiteindelijk is het veel belangrijker om je te focussen op het halen van je dagelijkse totale hoeveelheid eiwit, koolhydraten en vet dan te stressen om z.s.m. die shake te drinken in de kleedkamer.

Train je liever in de ochtend op een lege maag? Dat is een ander verhaal maar daarover later meer.

Dextrose in je shake?

Het is niet noodzakelijk om direct na de training een lading suiker in je shake te gooien. Het aanvullen van je glycogeenreserves kan op elk moment van de dag dus ook hierbij geldt: baseer je keuze o.b.v. persoonlijke voorkeur en wat je eerder op de dag gegeten hebt.

Dextrose verbeterd niet per definitie de opneembaarheid of snelheid van opname van de aminozuren uit je eiwit shake. Eiwitten zorgen ook voor een insulinerespons en whey eiwit zelf zorgt voor een zeer sterke afgifte van insuline.

Ben jij een Superman of Supervrouw en train jij 2x per dag? Of loop je misschien s ’ochtends voor je werk hard en train je daarnaast s ’avonds nog een keer (krachttraining, hardlopen of een teamsport)? Dan is het zinvol om gedurende de dag een of meerdere koolhydraat rijke maaltijden te eten om zo je glycogeenreserves aan te vullen in de tussentijd.

Conclusie.

De eiwit shake na het trainen is gemeengoed geworden voor een groot deel van de (kracht)sporters in Nederland. Het kan geen kwaad om direct na je training een shake te drinken met snel opneembaar whey eiwit en wat koolhydraten in de vorm van suiker. Als je dit prettig en/of lekker vindt moet je dit zeker doen. Het is echter ook niet altijd noodzakelijk dus bespaar je de stress als je een uur voor je training nog een (complete) maaltijd hebt gegeten.

Simpel gezegd: heb je een grote maaltijd gegeten en ben je daarna naar de sportschool gegaan, dan hoef je niet te haasten om meteen na je training die shake te drinken. Je kunt eerst rustig naar huis gaan om thuis aan tafel te eten.
Ben je uit je werk of vanuit school direct doorgefietst naar de sportschool of bootcamplessen en je hebt geen tijd gehad om te eten? Dan is het wel aan te raden om z.s.m. na je training te eten om zo spierverlies tegen te gaan.

Belangrijke punten.

– Zorg dat je je optimale totale hoeveelheden eiwit, vet en koolhydraten per dag consumeert. – Hou een maximale tijdsduur van 4-6 uur aan tussen je pre- en post workout meal.

Leave a Reply