You are currently viewing Mag ik snacken als ik wil afvallen?

Mag ik snacken als ik wil afvallen?

 

Een vraag die ik regelmatig krijg, is: ‘Mag ik snacken als ik wil afvallen?’ Snacks zijn toch slecht voor je?

De slechte reputatie van snacks
Snacken is slecht, die gedachte zit er bij veel mensen diep in. En dat is niet zo heel vreemd. Denk maar na: wat is een typisch tussendoortje? Chips, koekjes, chocola…

Standaard snacks zitten boordevol snelle suikers en ongezonde vetten. Heel veel calorieën, met andere woorden, en heel weinig nuttige voedingsstoffen. Daarmee kom je inderdaad sneller op een calorie-overschot terecht, en kom je dus aan.

Omdat snacken voor veel mensen gelijk staat aan ‘rommel eten’, hebben we jarenlang het advies gekregen om maar gewoon geen tussendoortjes te eten. Drie hoofdmaaltijden en verder niets, was het ‘veilige’ idee.

Gezond snacken kan ook!
Maar wil dat zeggen dat het per definitie fout is om vaker te eten op een dag? Nee! Sterker nog: snacks kunnen zelfs een heel positieve bijdrage leveren aan je eetpatroon.

Stel bijvoorbeeld dat je moeite hebt om in de hoofdmaaltijden genoeg gezonde vetten binnen te krijgen. Eet een handje noten tussendoor, en je bent een eind op weg! Kom je niet aan je twee stuks fruit per dag? Eet een appel als snack en je bent halverwege. Kortom: snacks kunnen ook juist broodnodige voedingsstoffen leveren.

Vaker eten = minder eten
Bovendien: door vaker te eten op een dag, eet je uiteindelijk vaak juist minder! Hoe zit dat?

Je kent vast die onbeheersbare trek die je soms tussen de middag krijgt. Lunch is als uren geleden, maar het avondeten is nog heel ver weg… Je kunt dan heel hard proberen niets te eten, maar de ervaring leert dat dat vaak niet lukt. En dan heb je toch opeens weer een halve reep chocola weggewerkt.

Als je daarentegen van tevoren wat gezonde snacks uitkiest, kun je op zo’n moment gewoon de snelste trek opvullen. En dat met veel minder calorieën dan je met een eetbui binnen zou krijgen. Vaker eten helpt je dus juist om met mate te blijven eten.

Plan tussendoortjes in!
Om die reden raden we je altijd aan om ook tussendoortjes in te plannen in je dagmenu. Zo weet je altijd zeker dat je op het juiste moment een gezonde mini-maaltijd bij de hand hebt.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de snacks ook ‘incalculeert’ voor je calorietotaal van de dag. Je moet ze niet bovenop de maaltijden eten waarmee je al genoeg calorieën binnenkrijgt! Je zult de dag zo in moeten delen dat je inclusief de tussendoortjes de juiste hoeveelheden eet.

Jouw menu is als volgt opgesteld:

  • Ontbijt
  • Snack 1
  • Lunch
  • Snack 2
  • Diner
  • ‘Late night’ snack

Je menu is afgestemd op jouw persoonlijke doelstelling en macro + caloriebehoefte. Zo krijg je precies de juiste verhouding van voedingsstoffen binnen zonder dat je last krijgt van hongergevoelens tussen de maaltijden door.

Ik hoop dat je je nu vrij voelt om wat meer eetmomenten aan je dieet toe te voegen. Ik hoor graag van je!

 

Bron: fitchef.nl

 

Leave a Reply