Ze zitten bomvol vitaminen en mineralen, helpen je immuunsysteem op peil te houden en zorgen vaak ook nog eens voor zo’n jeugdig, glanzend huidje. Wat het geheim is? Fruit, heel veel gezond fruit! Hier de 24 gezondste (en lekkerste!) fruitsoorten op een rij voor iedereen die van gezond eten houdt!
1. Bananen
Het is geel, krom en het sleept je de winter door: een banaan! De vrucht vormt namelijk een belangrijke bron van vitamine C wat zorgt voor een goede weerstand. Bananen zijn ook rijk aan ijzer, een mineraal dat het risico op bloedarmoede tegengaat.
2. Kokos
Kokosolie, kokoswater en kokosvet: de kokosnoot lijkt sinds kort middelpunt te zijn van de kokoshype, maar hoe gezond is kokos eigenlijk?
De kokosnoot bevat veel eigenschappen die een weldaad zijn voor ons lichaam. Zo is de noot rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarnaast werkt de noot ontstekingsremmend waardoor het een natuurlijke afweer is tegen virussen, bacteriën en ontstekingen. Ook voor de afvallers onder ons is de kokosnoot een aanrader. De enzymen in kokos bevorderen namelijk de spijsvertering en daarnaast bevat kokos veel vezels waardoor je snel een verzadigd gevoel krijgt.
3. Aardbeien
Aardbeien zijn populaire vruchten die – met name in de zomer – volop verkrijgbaar zijn. Deze rode vrucht wordt daarom niet voor niets zomerkoninkje genoemd. Net als vele andere soorten fruit, is ook de aardbei rijk aan vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor het op peil houden van je weerstand en helpt schadelijke stoffen in je lichaam te neutraliseren.
4. Avocado
Een halve avocado voorziet in een vijfde van de benodigde dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Bovendien zit de vrucht vol met vezels, vitamines en mineralen, waaronder een enorme hoeveelheid aan kalium, wat beschermt tegen hartfalen, een hoge bloeddruk en beroertes.
Avocado bevat boven dien goede vetzuren dat slecht cholesterol (LDL) helpt te verlagen, zonder het goede cholesterol aan te tasten (HDL); net als olijfolie. De vezels bieden een goede bescherming tegen darmkanker.
5. Kiwi
Kiwi is een gezonde vrucht met veel positieve eigenschappen. De groenkleurige fruitsoort bevat maar liefst 160 procent van de dagelijkse portie vitamine C. Verder zit kiwi bomvol andere vitaminen en bevat het stuk fruit slechts 25 calorieën. Een gezond tussendoortje, dus!
6. Blauwe bessen
Naast de vele vitaminen waarover de blauwe bes beschikt, is het een rijke bron van antioxidanten. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, spelen een belangrijke (afremmende!) rol bij het verouderingsproces en zijn cholesterolverlagend. Bovendien zijn de besjes caloriearm waardoor ze zeer goed passen binnen een dieet.
7. Grapefruit
In een grapefruit zitten weinig calorieën, veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. De vrucht is daardoor perfect te gebruiken als gezond tussendoortje.
Een grapefruit bestaat voor een groot deel uit water en kan de voedingsstoffen daarom goed door het lichaam vervoeren. Grapefruit heeft lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Hoe donkerder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak.
8. Perziken
In China en India worden perziken als middel tegen ziekten gebruikt. Ze bevatten veel vezels en een hoog kaliumgehalte en zijn daarom erg goed voor de nieren. De perzik wordt daarom ook wel detox-fruit genoemd.
9. Vlierbessen
Vlierbessen zijn het minder bekende zusje van de populaire bosbes en de acai bes, maar zitten net als die bessoorten boordevol vitamine A, B en C. Helemaal mooi meegenomen: de bes bevordert ook nog eens een goede werking van het immuunsysteem. Fijn besje, niet waar?!
10. Bosbessen
Bosbessen zijn een van de gezondste stukken fruit, ze zitten namelijk tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn bosbessen vezelrijk en zitten ze boordevol vitamine E, antioxidanten en natuurlijke suikers. Lekker van smaak én goed voor je lijf!
Bovendien blijkt uit onderzoek dat bosbessen het geheugen een boost geven. En een handig weetje: antioxidanten in bosbessen verdwijnen niet als je bosbessen invriest.
11. Sinaasappel
Het eten van een sinaasappel is een weldaad voor je lichaam. Maar waarom? Allereerst zit de sinaasappel boordevol vitamine C die je weerstand op peil houdt, helpt bij wondgenezing en zorgt voor een zachte, stralende huid. Daarnaast bevat deze vrucht veel mineralen, zoals kalium, die een rol spelen bij het regelen van de bloeddruk. Ook zitten er in deze oranje rakkers veel calcium wat weer zorgt voor sterke botten en tanden.
12. Passievrucht
Passievruchten mogen met recht gezien worden als gezond voedingsmiddel. De vruchten zitten namelijk boordevol vitamine A en C. In een kopje passievrucht zitten ongeveer 25 gram vezels. Kalium en ijzer vind je ook in deze vrucht. In 100 gram passievrucht zitten 97 kilocalorieën en 2.2 gram proteïne.
13. Watermeloen
Watermeloen bestaat voor een groot deel uit water (88%). De rest van de vrucht is opgebouwd uit vezels. En ja, suikers vind je ook terug in de watermeloen. Maar het gaat om natuurlijke suikers. Kortom, watermeloen an sich zal geen dikmaker zijn. Andere aanwezige voedingsstoffen, vitamine en mineralen in watermeloen zijn: vitamine A, vitamine C, kalium, magnesium, calcium, ijzer…
14. Mango
Mango: kan iets wat zo zoet en sappig is, gezond zijn? Zeker weten! Mango is namelijk rijk aan antioxidanten, calcium en magnesium.
15. Ananas
Ananas is rijk aan vitaminen zoals: bètacaroteen en vitamine E en mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium. Op naar de supermarkt dan maar, he?
16. Goji bessen
De kleine rode bessen zitten boordevol vitamine B1, B2, B6. Goji bes bevatten bovendien tot 500 keer meer vitamine c dan een sinaasappel! Naast de rijkdom aan vitaminen bevatten deze bessen maar liefst 21 mineralen en sporenelementen zoals onder andere zink, ijzer, koper, calcium, magnesium, selenium en fosfor. De goji bes bevat maar liefst 16 procent proteïnen! Ook bevatten de bessen veel carotenen en essentiële vetzuren.
En om het nog leuker te maken: goji bessen zijn ook nog eens heel erg lekker.
17. Cranberries
Cranberries zitten boordevol antioxidanten, mineralen en vitamines. Het gebruik van de cranberry als medicinale plant was al bekend bij de Noord-Amerikaanse indianen. Zij gebruikten het sap voor behandeling van pijlwonden, het verven van hun kleren en ter bescherming tegen blaasontsteking.
18. Appels
‘Snoep verstandig, eet een appel’. Precies! Eén appel bevat 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Vezels zorgen voor een goede stofwisseling en voorkomen een aantal soorten kanker.
Ook zit er pectine in appels. Pectine heeft een zuiverende werking en zorgt ervoor dat zware metalen zoals lood en kwik uit je lichaam worden gefilterd. Bovendien zitten appels vol vitamine C en antioxidanten. Eet ook vooral die knapperige schil mee: daar zitten stofjes in die je immuunsysteem helpen om optimaal te functioneren.
19. Granaatappel
Granaatappels zitten boordevol goede stoffen: één granaatappel bevat 40 procent van de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid vitamine C en zit bovendien vol antioxidanten. Ook vind je folinezuur, kalium, niacine en vitamine A en E in granaatappels.
20. Açaí bessen
Açaí komt uit de jungle van Brazilië, waar de bes al eeuwen centraal staat in het dieet. Waarom? De bes bevat een zeer hoge concentratie antioxidanten. Bovendien zit het vol met aminozuren, vezels en essentiële vetzuren. Daarom wordt de bes ook wel ‘het paarse goud’ genoemd.
21. Frambozen
De framboos bevat onder meer een geneeskrachtige stof die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. De vrucht bevat veel vitamine C en antioxidanten en draagt bij aan een gezonde huid.
Ook kan de vrucht hooikoorts, eczeem en astma verlichten en zouden frambozen zelfs preventief werken tegen kanker. Daarnaast stimuleren ze de doorbloeding.
22. Kersen
Kersen zijn rijk aan melatonine. Melatonine zorgt voor een betere nachtrust, dus eet nog een trosje kersen voordat je naar bed gaat en wellicht slaap je dan wat makkelijker in. Verder zijn deze rode vruchtjes een goede bron van vitamine C en beta-caroteen.
23. Lucuma
Lucuma wordt ook wel ‘Inca goud’ genoemd en dat is niet voor niets! Van nature bevat dit goudgele vruchtje veel vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsvezels. De vruchten groeien aan bomen in het tropisch regenwoud, zijn ongeveer zo groot als een appel en hebben een gladde groene tot bruine schil. Bovendien is lucuma rijk aan anti die immuunsysteem versterkende eigenschappen hebben en de huidveroudering vertragen.
24. Gedroogd fruit
Gedroogd fruit is rijk aan vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium. Veel gedroogde vruchten zoals pruimen, vijgen en abrikozen bevatten ook nog eens veel vezels.
Gedroogd fruit ontstaat door het vocht uit de vruchten te laten verdampen. Hierdoor wordt het fruit kleiner en donkerder, en kan er dus ook geen schimmel meer op groeien. Net als in normaal fruit, bevat ook deze lekkernij natuurlijke suikers.